Kemi

Millainen paikka on Kemi? Näille sivuille on koottu tietoa yritystoiminnasta Kemi-Torniossa, mutta ehkäpä haluat myös tietää, millaisia paikkoja Kemi ja Tornio ovat. Kemin pohjoissaamelainen nimi on Giepma ja se sijaitsee Kemijoen suulla Lapin maakunnassa. Asukkaita Kemissä oli vuoden 2016 heinäkuun lopussa tehdyn väestölaskelman mukaan 21 650. Kemi on maapinta-alan mukaan tarkasteltuna pienin Lapin maakunnassa sijaitsevista kunnista, mutta samalla se on myös maakunnan tiheimmin asutettu kunta. Kemin naapureita ovat Simon, Tornion ja Keminmaan kunnat. Tiesitkö muuten, että ”kemi” tarkoittaa sellaista niittyä, joka on tallattu ja jolle on mahdollista leiriytyä.

Kemi on perustettu jo vuonna 1869 sen historia on mielenkiintoinen, koska perustamistoimiin ryhdyttiin itse Keisarillisen Majesteetin asetuksen nojalla. Samalla perustettiin kaupungin satama ja kaupunki sai oikeuden käydä ulkomaankauppaa. Puunjalostusteollisuus oli tyypillistä yritystoimintaa Kemissä sen alkuvuosina ja kaupungista sekä sen lähiympäristöstä kasvoikin erittäin tärkeä puunjalostusteollisuuden keskus. Myös sulfiittiselluloosateollisuus sekä sahatoiminta ovat olleet mukana Kemin elinkeinoelämän rakentamisessa jo sen varhaisvaiheista lähtien. Rautatien Kemi sai jo vuonna 1902 ja lentokentän 1939. Lapin sota oli Kemin kannalta tuhoisa, koska sodan aikana Kemijoen sillat räjäytettiin. Myös kaupungintalo yritettiin kaataa räjäyttämällä.
Kemistä löytyy kuusi suuraluetta sekä 16 tilastoaluetta ja kaupungin koulutustarjonta on monipuolista. Kaikkiaan viisi peruskoulua, Kemin lyseon lukio, Kemin aikuislukio, Ammattiopisto Lappian, Lapin ammattikorkeakoulun yksiköt, Lapin yliopiston Kemin toimipiste sekä Meri-Lappi-instituutti tarjoavat runsaasti erilaisia vaihtoehtoja tiedonnälkäisille opiskelijoille.

Myös kulttuuritarjonta on Kemissä monipuolista keskittyen paikalliseen kulttuurikeskukseen, josta löytyy esimerkiksi kaupunginkirjasto, kaupunginteatteri ja taidemuseo. Galleria Voiman suojista on mahdollista löytää vaihtoehtoisen taiteen näyttelyitä sekä Laituri-niminen vaihtoehtomyymälä.
Kemi on tunnettu musiikkifestivaaleistaan, joita kaupungissa pidetään kesäisin. Festivaalitarjontaa on myös lapsille. Lapsia ja lapsenmielisiä kiinnostavat varmasti myös Kemissä järjestettävät sarjakuvapäivät. Museoita Kemistä löytyy useita.

Tornio

Torniota kutsutaan pohjoissaameksi nimellä Duortnus ja se sijaitsee Lapin maakunnassa. Torniota pidetään Tornionjokilaakson keskuksena. Se on myös tärkeä rajanylityspaikka Suomesta Ruotsiin ja päin vastoin. Vuoden 2016 heinäkuun lopussa tehdyn väestölaskennan mukaan Tornion asukasluku oli 22 164. Tornio oli pitkään pohjoisin suomalainen kaupunki, mutta kun Rovaniemestäkin tuli kaupunki, menetti Tornio paikkansa pohjoisimpana suomalaisena kaupunkina Rovaniemelle. Tornio on myös vanhin Lapin alueella sijaitseva kaupunki – onhan se perustettu jo vuonna 1621. Tornion naapurista löytyvät Keminmaan, Kemin, Tervolan sekä Ylitornion kunnat. Haaparanta on Tornion Ruotsin puolella sijaitseva naapuri, jonka kanssa Tornio tekee runsaasti yhteistyötä.

Tornionjoki luo Torniolle upeat puitteet – maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit! Keskeiseltä kaupunkialueelta löytyy useita kaupunginosia, joita ovat esimerkiksi Kiviranta, Miukki, Pirkkiö, Pudas, Raumo, Särkinärä sekä Torppi. Kokkokankaan alue on keskeisen kaupunkialueen väkirikkain kaupunginosa ja siellä asuu yli 3 000 asukasta. Toisaalta Torpin alueella asuu ainoastaan reilu 140 asukasta ja Särkinärän kaupunginosassa ainoastaan reilu 230 asukasta. Keskeisen kaupunkialueen kaupunginosien lisäksi kaupungin alueelta löytyy useita kyliä. Näitä kyliä ovat esimerkiksi Aapajoki, Arpela, Kaakamo, Karunki, Korpikylä, Kukkola, Liakka, Ruottala ja Ylivojakkala. Kylistä väestömäärältään suurin on Kaakamo, jossa asuu yli 1 020 asukasta. Toisaalta esimerkiksi Palovaarassa asuu ainoastaan reilu 70 asukasta.

Tornion sää on lauhkea sisältäen meri-ilmaston piirteitä. Lämpimintä Torniossa on heinäkuussa, jolloin keskilämpötila kaupungissa on 16 celsiusastetta. Kylmintä on helmikuussa, jolloin keskilämpötila on -11 celsiusastetta. Sekä Kemi että Tornio lähiympäristöineen ovat mielenkiintoisia kohteita ja sisältävät runsaasti mahdollisuuksia yrittäjälle. Tervetuloa tutustumaan näiden kauniiden alueiden lukuisiin mahdollisuuksiin! Jos tarvitset neuvojamme, ethän epäröi ottaa meihin yhteyttä! Odotamme yhteydenottoasi!